Wist je dat de ene etherische olie de andere niet is? Op deze site kun je over het verschil in etherische olie lezen en ontdekken hoezeer de kwaliteit van etherische olie verschilt. Voordat je tot de aanschaf van etherische olie overgaat, is het goed om je te verdiepen in de kwaliteit olie die je kunt verwachten. Het is van belang dat de olie echt essentieel is, om niet voor teleurstellingen te komen staan. De informatie in dit artikel is daarom met recht ‘essentieel’ te noemen…

Verschil etherische olie uitgedrukt in niveaus

1. 100% synthetisch
Het laagste kwaliteitsniveau dat is toegestaan in parfums, is dat de bestanddelen 100% 
synthetisch zijn. In parfum zijn alle bestanddelen synthetisch of de natuurlijke bestanddelen 
zijn door mensen nagemaakt. Door deze synthetische bestanddelen of toevoegingen hebben veel mensen reacties op parfums.

2. Voor in ons eten
Het volgende niveau van kwaliteit is het niveau dat toegestaan is in ons eten. Het moet voldoen aan de GRAS-normering (Generaly Regarded As Safe). Dit wordt algemeen beschouwd als
 een veilige norm.

3. Voor therapeutisch gebruik
Het derde niveau is de therapeutische graad. Deze wordt gebruikt door masseurs, natuurgenezers en door mensen thuis voor medische doeleinden. Deze hebben de “industriestandaard”.
Dit betekent dat de etherische olie de gaschromatograaftest moet doorstaan. Deze test controleert of alle bestanddelen die in de olie thuis horen aanwezig zijn. Doorstaat de olie deze test dan mag deze gelabeld worden als 100% puur. Het vreemde is alleen dat er in goedkope en dure winkels etherische oliën zijn met dit label.
En dit komt omdat, ondanks dat dit een goede en belangrijke test is, het 3 grote minpunten heeft:
– De test controleert niet of er iets extra’s in de olie zit zoals toevoegingen, pesticiden, herbiciden of onkruid dat meegekomen is tijdens het oogsten.
– De test controleert niet of de bestanddelen 100% puur en natuurlijk zijn, ze kunnen dus synthetisch zijn.
– De test controleert niet of het precieze aantal bestanddelen aanwezig is in de essentiële olie. Dit is heel belangrijk.

Kortom, het verschil tussen etherische olie is groter dan je wellicht dacht.

CPTG is dōTERRA’s standaard voor de kwaliteit van haar oliën 
Naast de gaschromatograaftest, doet doTERRA ook een massaspectrometrietest. Deze test de 3 aangegeven zaken die niet in de andere test gezien worden. De oliën die deze test doorstaan zijn werkelijk 100% puur.
dōTERRA is het enige bedrijf dat alle partijen oliën die zij binnen krijgt laat testen met deze twee testen in onafhankelijke laboratoria.